TINNITUS

Helpt een hoortoestel tegen tinnitus?

Tinnitus
Karen
op 20 september 2021 -- 4 min. leestijd

Ja en nee.

Bij tinnitus, zit er in vele gevallen ook een vorm van gehoorverlies onder. Als dat zo is, dan heb je het meeste last van tinnitus, gehoorverlies is een veel kleiner probleem voor jou op dat moment. Je merkt vooral dat het in rumoerige omgevingen moeilijk wordt om gesprekken te volgen. Of je kan je moeilijker concentreren op gesprekken. Dat brengt vermoeidheid met zich mee. Die vermoeidheid zorgt dan weer dat je meer last hebt van tinnitus.

Een verhaal uit de praktijk

"Mila heeft al een 5-tal jaar last van een tuut in haar oor. "Het is te vergelijken met de kiestoon van een telefoon vroeger" beschrijft ze. Vandaag is ze vrij en vanmiddag wordt haar gehoor getest. In een geluidsdicht hokje, koptelefoon op, knopje indrukken bij de piepjes, opperste concentratie. Een licht gehoorverlies zo blijkt uit de test. Gelukkig zegt die lieve dame dat haar gehoor nog goed genoeg is om normaal te kunnen functioneren. Het is dan ook nog niet zó slecht dat ze terugbetaling zou krijgen voor hoortoestellen van de mutualiteit. Gerustgesteld gaat Mila verder de dag door, "zo'n gehoorapparaat is gelukkig nog niet nodig voor mij". De volgende dag gaat Mila terug werken. Als leerkracht heeft ze het soms moeilijk om leerlingen met vragen te kunnen verstaan. Zeker die middag gaat het echt niet goed, ze geeft namelijk opdrachten in groepjes waardoor het erg rumoerig is in de klas. Het vereist opperste concentratie om alles te kunnen volgen. Na de schooldag ploft Mila op de bank, helemaal uitgeteld van de dag. Ze heeft extra veel last van haar tuut, die swingt weer de pan uit. Mila staat er niet bij stil dat dit van haar gehoor zou kunnen komen."

Uit bovenstaand verhaal kunnen we leren dat hoe minimaal het gehoorverlies ook is, dit invloed kan hebben op de last die je hebt van tinnitus.

Effect van ongekend gehoorverlies op tinnitus

Heb jij een licht gehoorverlies waarbij de 'terugbetalingsgrens' van de mutualiteit nog niet bereikt is? Dan is de kans groot dat je dan telkens te horen krijgt dat je gehoor nog 'goed genoeg' is. Heb je een communicatieve job of hobby? Dan kan dit gehoorprobleem je wel al hinderen in jouw dagelijkse bezigheden. Maar, er is een grote maar: als jij last hebt van tinnitus, zal het probleem zich uiten als last van tinnitus in de plaats van last van het gehoorprobleem. In dit geval ben je je vaak niet bewust van het effect van het onderliggend gehoorverlies op jouw tinnitus.

Hoortoestellen kunnen er in dit geval voor zorgen dat het verstaan minder vermoeiend wordt en verlichting geeft in de communicatie. Dit brengt dan weer rust, wat indirect een positief gevolg kan hebben op je tinnitus.

hoortoestel

Werken de hoortoestellen onmiddellijk tegen mijn tinnitus?

Nee. Verwacht niet dat je de hoortoestellen in zal doen en de tinnitus direct weg of minder zal zijn. Het is een hulpmiddel dat ervoor zal zorgen dat je minder 'luistermoe' bent. Het auditieve deel van de hersenen komt daardoor meer tot rust waardoor tinnitus op termijn minder naar voor zal komen. Doe je een hoortoestel voor het eerst in je oor en luister je dan specifiek naar je tinnitus, dan kan het zelfs zijn dat je de tinnitus net meer hoort. Wees je dus bewust van het onrechtstreekse effect van het hoortoestel op je tinnitus, niet het directe effect.

Combineren met begeleiding

Het is heel belangrijk om naast de hoortoestellen ook begeleiding te krijgen. Counseling is een laagdrempelige vorm van emotionele hulpverlening. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent het raadgeven. Het doel van counseling is jou helpen bij: het vinden van antwoorden op vragen over jouw tinnitus, het benutten van ongebruikte mogelijkheden en het ontwikkelen van kennis en vaardigheden om met de tinnitus om te gaan. De kans op slagen van het traject is vele malen groter als je de juiste informatie en inzichten verkrijgt. Audiks gebruikt counseling in de tinnitusbegeleiding. Zeer laagdrempelig als zelfhulp of als intensief traject met begeleiding.

Één hoortoestel is bij tinnitus toch wel genoeg?

Helaas niet. Twee hoortoestellen blijken véél effectiever te zijn dan het gebruik van slechts één. Zelfs als je de tinnitus aan één kant hoort, zijn twee hoortoestellen aangewezen. Doe je dit niet, dan zou het kunnen dat de tinnitus zich van oor verplaatst.

Waar haal ik hoortoestellen?

Je kan hoortoestellen aanschaffen bij een audicien in de buurt. Maak gebruik van de proefperiode die aangeboden wordt om de hoortoestellen te ervaren in je eigen omgeving voor je deze aanschaft.

Wat zegt de wetenschap?

Reeds jarenlang wordt onderzoek gedaan naar het effect van hoortoestellen op tinnitus en op het dagelijks leven van de tinnituspatiënt. De eerste studie die het positieve effect van hoortoestellen op tinnitus aantoonde dateert al van 1948, dat onderzoek is toen gevoerd door dokter E.P. Fowler, een autoriteit voor het neus-keel-oor vakgebied in die tijd. Ook nu verschijnen nog steeds studies hierover. In augustus 2019 is er nog een studie gepubliceerd van N. Yakunina van de Kangwon National Universiteit in Zuid-Korea. Hierin werd het positieve effect aangetoond dat hoortoestellen hebben op het dagelijks leven van mensen met tinnitus.

hoortoestellen

  • DELEN :
Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.