Karen Stalpaert

mijn verhaal, en dat van mijn zus.

In 2013 kreeg mijn zus Ine te maken met een ontploffing op school. Ze stond vlak naast het luchtdruk-toestel toen het ontplofte. De ontploffing was kort, maar krachtig. Het geluid van de ontploffing maakte plaats voor een piep in haar oren. Ze geraakte in paniek en belde mij op.

Ik gaf haar het advies om stilte te vermijden en ging met haar naar spoed. Ik wist wat tinnitus was én dat een acuut geluidstrauma snel actie vereist. Daar hield mijn kennis als pas afgestudeerd audioloog ongeveer op.

Helaas had de neus-keel-oorarts die opgeroepen werd weinig ervaring met de klacht van mijn zus. Ik haalde de therapieën aan waar ik van gehoord had tijdens mijn opleiding en kreeg als antwoord dat deze in dit ziekenhuis niet toegepast werden. Ine kon beter nog even afwachten. Dat afwachten hielp niet en Ine bleef achter met chronische tinnitus. Ik wist wat tinnitus was en hoe je het kon voorkomen. Wat je eraan moest doen eens het kwaad geschied was? Op die vraag moest ik het antwoord schuldig blijven. Als audiologe mijn eigen zus niet kunnen helpen, dat deed pijn.

Dat moment vormde een kantelpunt. Na mijn opleiding tot master in de audiologische wetenschappen specialiseerde ik mij in de revalidatie van tinnitus en overgevoeligheid voor geluid. Ik trok naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Daar leerde ik om mensen met tinnitus en overgevoeligheid voor geluid van de last die dit met zich meebrengt, af te helpen. Dit op basis van een wetenschappelijk onderbouwde therapieën die door de Hoge gezondheidsraad aanbevolen worden.

Dit deed ik niet enkel om mijn zus te helpen, maar ook om er te zijn voor de vele anderen die dit meemaken. Iedereen moet kunnen genieten van geluid. Het is mijn missie om jou terug te laten genieten van geluid. Dagelijkse ergernis aan geluid mag niet in de weg staan van rust, ontspanning en genieten van het leven. Dat is dan ook de missie die ik sinds 2015 nastreef met Audiks.

Inmiddels gaat het goed met Ine, ze hoort haar tinnitus niet meer en is niet gevoeliger voor geluid dan de mensen uit haar omgeving. Haar oren zijn op dit moment vooral een barometer voor stress. Daarnaast gaat het ook goed met de vele mensen die ik al mocht begeleiden naar een leven waar tinnitus geen hoofdrol meer speelt.

Wil je weten of mijn begeleiding ook voor jou geschikt is?
Plan hier jouw gratis adviesgesprek.

Opleidingen en erkenningen

Master in de audiologische wetenschappen
Universiteit Gent

"Cognitive behavioral therapy for tinnitus, hyperacusis and misophonia"
Birkbeck College, University of London, UK

"Tinnitus retraining therapy for management of tinnitus & decreased sound tolerance"
Jastreboff Hearing Disorders foundation inc., Columbia, USA

Specifieke lerarenopleiding
Universiteit Gent

Erkend audioloog RIZIV (BE)
Erkend audicien RIZIV (BE)
Erkend audicien StAr (NL)

RIZIV-nummer 6-71733-89-700

waarom online?

Net als alle andere audiologen begon mijn praktijk in een praktijkruimte. Voor cliënten met overgevoeligheid voor geluid of reactieve tinnitus bleek de verplaatsing naar Gent een opgave. De stress van de verplaatsing, een parkeerplek vinden, het geluid van de auto en het verkeer. Allemaal niet te onderschatten factoren die de komst naar de praktijk bemoeilijkten en de therapie niet ten goede kwamen.

Tijdens de wereldwijde pandemie steeg het aantal mensen met tinnitus enorm. Jong en oud leerde videobellen en uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat therapie op afstand net zo effectief is als therapie in de praktijkruimte. Ik gooide het roer radicaal om en werd de eerste online audioloog van België en Nederland!

De voordelen van online therapie zijn dan ook niet meer op één hand te tellen:

 • Geen verplaatsingsstress.
 • Mijn praktijk is niet meer te ver om ook jou te kunnen helpen.
 • Je kan therapie volgen vanuit je eigen vertrouwde omgeving.
 • In online gesprekken komen we sneller tot de kern.
 • Quarantaine houdt ons niet tegen om therapie verder te zetten.
 • Wetenschappelijk onderzoek toont de hoge effectiviteit van online therapie aan.
 • Jij kiest zelf het volume van mijn stem tijdens de therapie.

Inmiddels worden cliënten door artsen uit volledig Vlaanderen en Nederland naar mij gestuurd. Waar ik vroeger gevestigd was in regio Gent, help ik nu mensen van Groningen tot Limburg, Brussel en de Vlaamse kust.

Audiks in de pers

Met Audiks verscheen ik al meerdere malen in de pers. Zowel de geschreven pers als de radio pikte mijn succesvolle therapie en aanpak op. Herbeluister hier de radiofragmenten en lees de artikels.

Fun facts

 • Naast audiologe ben ik ook leerkracht, trainer-coach en skileraar.
 • Ontspannen doe ik in de natuur. Al wandelend op verkenning gaan is voor mij de ultieme ontspanning, het liefste met mijn hond Pixie erbij.
 • Tijdens mijn opleiding ging ik op Erasmus naar Stockholm, een ervaring om nooit meer te vergeten.
 • Mijn favoriete geluid is het klikken van mijn skischoenen in mijn skilatten. Verstand op nul, klaar om ervoor te gaan!

Wat is jouw favoriete geluid? Laat het me weten via de sociale media.

Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.