TINNITUS

7 tips om thuis te werken met tinnitus

Tinnitus
Karen
op 08 november 2021 -- 3 min. leestijd

Thuiswerk is één van de maatregelen die blijft terugkomen in de strijd tegen het covid-19 virus. Maar wat als je tinnitus hebt? Maak je bij de gedachte aan thuiswerk een vreugdesprongetje of zit je met de handen in het haar?

Het begon allemaal bij de eerste aankondiging waarbij thuiswerk als de norm werd bestempeld. Het opzetten van een thuiskantoor en het aanpassen aan een nieuwe manier van werken was voor velen overweldigend. Virtueel communiceren met collega's en leren omgaan met nieuwe technologieën heeft voor velen nieuwe spanningen opgeleverd. Iedereen gaat daar anders mee om. Voor velen had dit een negatief effect op de concentratie, het slaappatroon en uiteindelijk ook op de manier waarop je met tinnitus omgaat.

Naar kantoor, een welgekomen afleiding van de tinnitus

De kantoorsfeer is voor de meesten van ons een sociale omgeving die een grote rol speelt in ons gevoel van waarde en prestatie. Voor mensen met tinnitus kan het ook een welgekomen afleiding zijn van de tinnitussymptomen, een natuurlijke manier om ermee om te gaan. Het verschuiven van je werkzaamheden van kantoor naar thuis kan als gevolg hebben dat de symptomen van tinnitus veranderen: van beheersbaar naar intens.

Hoewel er mensen met tinnitus zijn die liever thuis werken, zorgt thuiswerken over het algemeen voor een stillere geluidsomgeving dan op kantoor. Dat kan ervoor zorgen dat de tinnitusgeluiden die je anders op de achtergrond hoort plots meer opvallen. Een gevolg daarvan is een verhoogde gevoeligheid voor geluid en meer moeilijkheden om je te focussen op het werk. Dit kan resulteren in een overactief brein en een lichaam dat zowel mentaal als fysiek uitgeput is. Maar ik werk thuis, wat nu?

1. Hoortoesteldrager? Dit is dé ultieme tip

Nieuwe technologieën zijn geen gadgets maar oplossingen. Als je hoortoestellen draagt, kan het zijn dat je de instellingen aan moet laten passen aan je nieuwe werkomgeving. Vraag jouw audioloog of audicien om ondersteuning. Bevraag ook zeker of jouw hoorapparaten rechtstreeks verbinding kunnen maken met Bluetooth®. Dankzij deze nieuwe technologie hoor je alle geluid van je laptop of gsm rechtstreeks in je hoortoestellen. Dit zorgt ervoor dat het geluid in een heel hoge kwaliteit jouw oor bereikt. Er kan namelijk niets verloren gaan tussen de luidspreker van de laptop of gsm en de microfoon het hoortoestel. Kortom, het zorgt voor betere ervaring met videovergaderen, telefoneren en het volgen van online opleidingen. Hierdoor heb je meer energie over aan het einde van de dag.

2. Help je concentratie

Geconcentreerd werken is niet evident met alle afleiding die op de laptop te vinden is. Download of print wat je nodig hebt en zet daarna de WiFi uit. Wedden dat je meer gedaan krijgt? Deze tip kan je ook toepassen op je smartphone: leg hem in een andere kamer of activeer de vliegtuigmodus als je even niet bereikbaar moet zijn.

3. Help je geheugen

Neem videovergaderingen op, het kan een nuttig zijn om je geheugen op te frissen. Je kan achteraf terugkijken wat er besproken en beslist is en wat er van jou verwacht wordt. Meld het wel even vooraf aan je collega's.

4. Spreek het uit

Wees zelfverzekerd en doe suggesties voor aanpassingen. Dit kan gaan van aanpassingen in de communicatie, de manier van werken tot het werkschema. Bedenk wat jou kan helpen om fijner en beter te werken. Vaak zorgen kleine aanpassingen dat je beter kan werken, winst voor jou én het bedrijf. Heb je al aan een doorwerkuur gedacht waarop je niet bereikbaar bent?

Probeer juist in deze tijd een sterke relatie met je collega's op te bouwen - een relatie die begripvol en communicatief is. Eens je terug in je normale werkomgeving bent kan dit zorgen voor een effectiever team.

5. Neem slimme pauzes

Neem échte pauze. Gebruik deze tijd niet om één van de 19 dingen op je privé to do-lijstje af te werken. Pauze kan je het beste gebruiken om te ontspannen of te bewegen. Ontspannen kan aan de hand van ontspanningsoefeningen of mindfulness. Bewegen kan gaan van enkele rek- en strekoefeningen tot yoga of een korte wandeling. Onderschat nooit het effect van frisse lucht of 'time-out' om je opnieuw te focussen.

6. Voeg geluid toe aan je omgeving

Voeg extra geluid toe aan je nieuwe werkplek. Zo kan je je gemakkelijker concentreren op wat belangrijk is in plaats van op de tinnitusgeluiden die je hoort. Alle betekenisloze geluiden zijn prima. Op internet vind je zelfs fimpjes die 8 uur lang kantoorgeluiden laten horen. Goed om deze op de achtergrond aan te zetten.

7. Focus op de positieve punten

Weet dat deze unieke situatie voorbij zal gaan. Geleidelijk aan, zal je terugkeren naar je normale beroepsleven. Probeer de kansen te zien die deze nieuwe manier van werken je brengt. Zoals de meeste uitdagingen in het leven, biedt ook dit je de kans om je veerkracht en aanpassingsvermogen te trainen. Gebruik deze tijd goed, vind nieuwe en effectievere manieren om jouw tinnitus te benaderen. Daarnaast kan je ook op zoek gaan naar effectievere methodes om je werk te plannen of dag te organiseren. Deze dingen kunnen onrechtstreeks ook invloed hebben op jouw tinnitus.

  • DELEN :
Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.