TINNITUS

Heb ik tinnitus?

Tinnitus
Karen
op 12 september 2021 -- 2 min. leestijd

Het woord tinnitus is net als het woord oorsuizen niet opgenomen in het woordenboek. Het is een onzichtbare ellende, blijkbaar mag je dat in de Dikke van Dale ook letterlijk nemen. Ook in een Zweeds raadsel heb ik het nog nooit moeten invullen. Het puzzelwoordenboek kent het nochtans wel, tinnitus ↔ oorsuizen staat er.

In tegenstelling tot een tiental jaar geleden is de term tinnitus vandaag al goed ingeburgerd in de medische wereld. Het medisch zakwoordenboek kent 'tinnitus aurium' als: 'klinken in de oren', oorsuizen; (subjectieve) niet-hallucinatoire gewaarwording van geluid zonder dat hieraan een geluidsprikkel van buitenaf ten grondslag ligt.

Terug naar mensentaal

Een van de belangrijkste symptomen van tinnitus is dat je geluid waarneemt dat niet van buitenaf komt, maar van binnenuit. Anderen horen het geluid niet. Het geluid dat je ervaart kan variëren van ruisen, bonken en fluiten tot brommen en piepen. De geluiden die je hoort kunnen verschillende vormen aan nemen: hard, zacht, constant aanwezig of met intervallen, het kan zelfs gelijk lopen met je hartslag. Je kan het geluid in één oor, beide oren of in het hoofd horen. Dat kan af en toe zijn, maar ook non-stop.

heb-ik-tinnitus

De piep die iedereen wel eens hoort

Niet elk geluid dat je waarneemt, is een symptoom van tinnitus. We horen allemaal wel eens een pieptoon, of een sissend geluid dat even aanhoudt en dan terug verdwijnt. Deze geluiden zijn pas tinnitus als je ze ten minste 2 keer per week hoort voor ten minste 5 minuten.

Hoe korter het geluid aanwezig is, hoe groter de kans dat het spontaan terug verdwijnt.

Moet ik actie ondernemen?

Stel jezelf de volgende vragen om te beslissen of je iets moet ondernemen:

  • Heeft tinnitus invloed op mijn slaap?
  • Heeft tinnitus invloed op mijn levensvreugde?
  • Maakt tinnitus mij prikkelbaar?
  • Maakt tinnitus het moeilijk voor mij om te ontspannen?
  • Heb ik de afgelopen week meer dan 50% van de uren dat ik wakker was last gehad van tinnitus?

Als je een van bovenstaande vragen met ja beantwoordde, dan raad ik je aan om contact op te nemen met je huisarts en/of de neus-keel-oor arts. Hoewel veel mensen te maken hebben met de frustraties van tinnitus én tinnitus van persoon tot persoon verschilt, moet je er niet alleen mee worstelen.

Heb je nood aan een stappenplan uit dat jou houvast geeft tijdens jouw tocht, weg van tinnitus? Download hier het gratis stappenplan.

  • DELEN :
Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.