GEHOORVERLIES

Hoe goed is jouw gehoor?

Gehoorverlies
Karen
op 11 september 2020 -- 3 min. leestijd

Een goed gehoor is heel belangrijk om te kunnen genieten van een goede kwaliteit van leven. Het gehoor is een basiszintuig, een vitaal deel om verbonden te zijn met de wereld om je heen.

Weet jij hoe je gehoor ervoor staat?

Het gaat er daarbuiten vaak luid aan toe en te veel lawaai kan schadelijk zijn voor ons gehoor. Daarnaast speelt ook leeftijd een rol: 1 op 5 personen die ouder zijn dan 55 jaar worden geconfronteerd met gehoorverlies.

België telt meer dan 1 miljoen personen die lijden aan gehoorverlies. Gehoor vermindert ongemerkt, zonder dat je het zelf door hebt. Vaak zijn het de mensen rondom jou die het als eerste opmerken. Gehoorverlies heeft een impact op de relatie met onze dierbaren, maar vermindert ook onze cognitieve vaardigheden en verhoogt de kans op dementie. Het is dus essentieel voor onze gezondheid om ons gehoor te verzorgen.

Heb je tinnitus? Dan is een regelmatige check van je gehoor des te belangrijker. Tinnitus gaat in vele gevallen gepaard met gehoorschade. Er gaan vaak al vroegtijdig alarmbelletjes af. Bijna iedereen heeft al eens oorsuizen ervaren na een optreden of feestje. Je hoort een gepiep of gezoem. Vaak gaat het weer weg, maar het is een duidelijk signaal dat het te veel is geweest, dat je oren hebben afgezien.

karen

Waar kan ik mijn gehoor laten testen?

Je kunt op diverse plaatsen je gehoor laten testen: bij een NKO-arts, in een hoorcentrum of een eerste check kan zelfs online. Hoe eerder beginnend gehoorverlies wordt opgemerkt, hoe gemakkelijker het is om er iets aan te doen.

Hoor jij alles nog goed? Of versta je je vrienden minder goed op een feestje of op café? In minder dan 5 minuten weet je hoe je gehoor ervoor staat met de online hoortest van Oorcheck. Het is geen vervanging van een consult met een NKO-arts of audioloog, maar geeft u snelle en handige feedback over uw gehoor. Gewoon vanuit je luie zetel, thuis.

Link naar de online hoortest van oorcheck : start je hoortest hier

  • DELEN :
Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.