PREVENTIE

Audiowatte? Audioloog.

Preventie
Karen
op 23 november 2021 -- 3 min. leestijd

Het beroep van audioloog is niet zo bekend bij het grote publiek. Tijd om één en ander uit de doeken te doen.

Ontstaan

Na de tweede wereldoorlog, als gevolg van de vele oorlogsslachtoffers die een akoestisch trauma hadden opgelopen, is de 'audiologie' ontstaan. De evolutie van het beroep is nadien in een stroomversnelling gekomen. Inmiddels is audiologie in de meeste westerse landen als een volwaardig gezondheidsberoep erkend.

Audiologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de studie van het menselijk gehoor en evenwicht. In het bijzonder de evaluatie, preventie en revalidatie van gehoor- en evenwichtsstoornissen.

Audiologie, een mooie combinatie van gezondheidszorg en techniek.

Bij de federale overheidsdienst volksgezondheid wordt er een onderscheid gemaakt tussen audioloog en audicien.

De audioloog staat in voor het onderzoek van de gehoor- en evenwichtsfunctie, om zo de neus-keel-oorarts te ondersteunen bij het stellen van een diagnose. Daarnaast kan de audioloog ook instaan voor hoortraining en revalidatie bij slechthorende of dove patiënten, begeleiding van personen met oorsuizen, revalidatie van evenwichtsstoornissen en zo verder. Buiten de gezondheidszorg kan de audioloog instaan voor taken zoals preventie rond blootstelling aan lawaai en geluidsbeheer in de industrie, vrije tijd of schoolcontext.

Een audicien is gespecialiseerd in de aanpassing van hoorhulpmiddelen. Dat gaat van hoorapparaten tot het instellen van het uitwendig deel van hoorimplantaten op voorschrift van de neus-keel-oorarts. Hij of zij meet gehoorbeschermingssystemen aan, zoals op maat gemaakte oordoppen voor het zwemmen of ter bescherming tegen lawaai. En dat is nog niet alles, ook zorgt de audicien voor extra communicatiemiddelen of signaleringsystemen voor personen met gehoorverlies. Dit kan bijvoorbeeld een trilwekker of bluetooth communicatiesysteem zijn.

Audiologen en audiciens kunnen ook tewerkgesteld worden in bedrijven die hoortoestellen, hoorimplantaten, audiometrische toestellen en andere audiologische apparatuur ontwikkelen en/of verkopen.

Audiowatte

Wat ik het állerleukste vind aan het beroep van audioloog? Ik geef een top 4:

  • De lange termijn relatie die ik met cliënten aan ga. Door écht iets te betekenen in het leven van mijn cliënten creëren we vaak een intense band. Het maakt mij gelukkig als ik na een traject mensen tegenkom in de supermarkt en er een duim omhoog gaat. Mijn hart maakt dan een sprongetje!

  • Het is een beroep dat niet stilstaat. Alle laatste nieuwe ontwikkelingen opvolgen houdt mij scherp, waardoor ik jou ook weer kan helpen met de laatste nieuwe technologieën, inzichten en technieken.

  • Er zijn heel veel specialisatiemogelijkheden. Zelf heb ik voor tinnitus als specialisatie gekozen. Voor het grote publiek is het nog iets heel mysterieus, maar gelukkig weten we al heel veel. Anderzijds valt er ook nog heel veel over te ontdekken, een specialisatie met veel uitdaging.

  • Het is een beroep vol actie, ik ben nogal van het aanpakken, doen! Vooruit met de geit. Als babbelkont is communicatie superbelangrijk voor mij. Mensen die communicatiemogelijkheden verliezen, daarbij kan ik dus echt niet van aan de zijlijn toekijken.

Ben je getriggerd en wil je audiologie studeren?

Zelf studeerde ik mijn bachelor audiologie aan de Arteveldehogeschool te Gent en mijn masteropleiding volgende ik aan Universiteit Gent. Beide instellingen hebben een zeer sterke reputatie op vlak van opleidingen in de gezondheidszorg en gezondheidswetenschappen.

  • DELEN :
Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.