TINNITUS

Actie of afwachten?

Tinnitus
Karen
op 09 januari 2022 -- 2 min. leestijd

Je hoort en piep en je gedachten gaan alle kanten op. Moet je nu rustig afwachten of het nog weg gaat of onmiddellijk actie ondernemen en de hele medische molen aanzwengelen?

Voor beide scenario’s valt iets te zeggen, lees gauw verder en kom te weten wat je in jouw situatie het beste kan doen.

Paniek is een slechte raadgever

Eerst en vooral, geen paniek. Sommige mensen geraken door tinnitus dusdanig in paniek, dat ze aan niets anders meer kunnen denken. Paniek en angst zijn slechte raadgevers. Door paniek gaat je stress-systeem in de actie modus. Dit kan zich uiten in onrust, verhoogde spierspanning in nek- en schoudergebied, hyperventileren, niet kunnen ontspannen, verhoogde prikkelbaarheid, enz.

Door paniek versterken bovengenoemde factoren en ook de tinnitus. Maar, er is ook een keerzijde van de medaille. Als je tinnitus kan verergeren door paniek, wil dat gelukkig ook zeggen dat je het kan verbeteren door niet te panikeren.

Mogelijks is de tinnitus tijdelijk

Is je tinnitus ontstaan na blootstelling langdurig hard geluid zoals een feestje of klussen? Gun je oren rust maar vermijdt complete stilte. Ga wandelen, kijk een televisieprogramma of doe iets in het huishouden en laat ondertussen de vaatwasmachine draaien.

Uit het scriptieonderzoek van dr. S. Degeest en K. De Wispelaere uit 2010 blijkt dat ruim 80% van de ondervraagde jongeren ooit tinnitus na een muziekevenement heeft ervaren. Bij meer dan 90% ging het om tijdelijke tinnitus en slechts iets meer dan 8% hield er permanente tinnitus aan over. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat op basis van het geluid dat je hoort niet mogelijk is om te voorspellen of tinnitus tijdelijk of permanent zal zijn.

Moet ik actie ondernemen?

Hoe korter het geluid aanwezig is, hoe groter de kans dat het spontaan terug verdwijnt.
Volg onderstaand stroomdiagram om te beslissen welke actie jij op dit moment het beste onderneemt: blog actie vereist.png

Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts om je verder te helpen.

Heb je nood aan een compleet stappenplan uit dat jou houvast geeft verder tijdens jouw tocht weg van tinnitus?
Download hier het gratis.

  • DELEN :
Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.