PREVENTIE

Oordoppen voor festivals, waar moet je op letten?

Preventie
Karen
op 26 mei 2022 -- 4 min. leestijd

De festivals staan weer voor de deur en we kijken er allemaal naar uit. Waar we niet naar uitkijken, de gehoorschade achteraf waar je mee te maken krijgt als je geen voorzorgen neemt. Wist je dat je op een festival al na een half uur risico loopt op gehoorschade? In deze blog hebben we het over zorgeloos naar festivals gaan, ontdek nu alles over oordoppen voor festivals.

Er zijn drie belangrijke dingen om rekening mee te houden als je oordoppen kiest:

Waarvoor heb je ze nodig?

Een oordopje om te slapen zal elk geluid blokkeren, een oorop voor de industrie gaat dan weer voornamelijk schadelijke geluiden eruit filteren. Een muziekdop is het meest geschikt voor een festival omdat deze gehoorbeschadiging voorkomt én muziek nog mooi laat klinken. Net zoals de artiest de muziek bedoeld heeft.

Hoe vaak heb je ze nodig?

Ga je eenmalig naar een concert of staat er een zomer vol festivals op de planning? Ook de draagtijd is van belang. Iets een uurtje in je oor verdragen of er van ‘s middags tot in de vroege uurtjes mee feesten. Het spreekt voor zich dat comfort niet onbelangrijk is.

Hoe luid is de omgeving waarin je ze gaat gebruiken?

Een middagconcert tijdens een straatfeest met koffie en gebak vraagt om een andere bescherming dan een indoor rockconcert. Let op, het genre van muziek speelt geen rol. Ook een klassiek concert kan schadelijk zijn voor je gehoor.

Welke oordopjes bestaan er?

Oordoppen op maat

types oordoppen op m aat.png

Deze oordoppen worden door de audioloog op maat van jouw oor gemaakt. Je kan hiervoor terecht in een hoorcentrum in jouw buurt of bij Sofie van Hesecou.

Omdat deze doppen op maat gemaakt zijn, zitten ze comfortabel om verschillende uren te dragen. Bij het afhalen is de audioloog verplicht om een lekdichtheidsmeting te doen. Zo ben je zeker dat de oordop die in jouw oor zit, jou ook effectief beschermd tegen gehoorschade. Wil je feesten met een comfortabel gevoel en een gerust gemoed? De oordop op maat is jouw bondgenoot!

Er bestaan zelfs oordoppen op maat waarbij je zelf de filter kan wisselen afhankelijk van het doel en de luidheid van het geluid. Variphone MEP-2G is zo’n voorbeeld, daar kan je ook binnen de muziekfilters voor verschillende sterktes van demping kiezen. Vraag aan de audioloog die ze aanmeet welke filter voor jou het meest geschikt is. Naast de filter zijn natuurlijk ook de looks niet onbelangrijk: je kan kiezen voor leuke kleuren of een transparante variant.

Qua investering moet je rekenen op €110 - €160 per set. Omdat onze oren blijven veranderen van vorm kan je ongeveer 4 jaar op een correcte demping rekenen.

Herbruikbare oordopjes

types oordoppen herbruikbaar.png

Als ik deze oordopjes zie denk ik steevast aan champignons, paraplu’s of dennenbomen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook hippere varianten zoals deze mooie Loop earplugs.

Ga je eenmalig naar een festival of staat er een optreden van enkele uurtjes op de planning dan kunnen deze dopjes jouw megezel zijn. Bij deze oordoppen heb je meestal geen keuze qua demping, ook ben je zonder lektest niet zeker van deze demping. Afhankelijk van je doel zijn er wel verschillende varianten of filters beschikbaar. Kies voor een muziekdopje of muziekfilter zodat jouw favoriete muziek ook met oordopje mooi klinkt.

opgelet voor een vals gevoel van veiligheid

Een setje van deze oordoppen kost tussen de €10 en €30. Je kan ze aanschaffen in het hoorcentrum, bij de drogist of online. Ze gaan ongeveer 1,5 tot 2 jaar mee, wanneer je ze af en toe gebruikt. Gebruik je de filteroordopjes dagelijks? Dan gaan ze ongeveer 6 maanden mee.

Wegwerp oordopjes

types oordoppen wegwerp.png

De goedkoopste oordoppen zijn wegwerpdopjes. Ze worden vaak gratis uitgedeeld op festivals. Koop je ze zelf bij de drogist, apotheek of online? Dan heb je voor enkele euro’s een setje in je broekzak zitten. Daarmee heb ik al direct het enige voordeel van deze dopjes benoemd: de prijs. Deze dopjes goed insteken geen sinecure waardoor je niet zeker bent of ze jouw gehoor effectief beschermen.

Ze kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, de bekendste zijn mousse of was. Blijven de mousse dopjes in jouw gehoorgangen niet zitten? Dan is een wasbolletje misschien een oplossing?

Je blijft deze dopjes de hele tijd voelen. Daarom zijn ze vooral geschikt voor kort gebruik.

Hou er daarnaast rekening mee dat de muziek stoot op een muurtje van mousse of was. Omdat er geen filter in zit bereikt enkel een monotone pap van geluid jouw gehoor. Dit is prima als je enkel voor de vrienden en sfeer naar het festival gaat. Wil je van muziek genieten dan zijn deze dopjes een afrader. Het zou zonde zijn van de prijs die je betaalde voor het festivalticket.

Tips om je festival oordoppen mee te nemen

Steek je je oordopjes los in je zak? Dan heb je gegarandeerd enkele paniekmomenten waarop je denkt dat je ze kwijt bent. Bijvoorbeeld na het halen van die lekker vettige festivalsnack. Een pillendoosje kan een alternatief zijn net als een kokertje dat aan je sleutels hangt. Bij oordoppen op maat krijg je een bewaartasje. Uit mijn ervaring blijkt dat dat tasje te log is om mee te nemen naar een festival. Ook daarvoor neem ik als alternatief een plastic doosje mee dat in mijn zak past.

Nu is het aan jou

Met welke oordoppen trek jij naar jouw favoriete festival?
Laat het mij weten via een berichtje op mijn instagram @audiks.karen

  • DELEN :
Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.