TINNITUS

Doe mee aan het grootste onderzoek ooit naar tinnitus

Tinnitus
Karen
op 17 juni 2022 -- 1 min. leestijd

De Universiteit van Hasselt organiseert onder leiding van prof. dr. Sarah Michiels de grootste bevraging ooit over oorsuizen of tinnitus. De faculteit revalidatiewetenschappen onderzoekt welke levensstijlfactoren de klachten van tinnitus doen verergeren. De gemiddelde patiënt die lijdt aan tinnitus is nu 50 jaar, maar we zien dat steeds meer jongeren deze klachten ontwikkelen.

Halfjaarlijks een enquête invullen.

Drie jaar lang zal de Hasseltse universiteit zoveel mogelijk mensen halfjaarlijks een online enquête laten invullen. Zo willen ze zicht krijgen op welke factoren impact hebben op de gehooraandoening. Specifiek gaan ze in de bevraging op zoek naar welke factoren impact hebben op de ontwikkeling van tinnitus, en welke de aandoening doen verergeren. De bedoeling is dat zowel patiënten als mensen die niet aan tinnitus lijden de vragenlijst invullen.

Levensstijlfactoren

In de enquête polst UHasselt heel breed naar levensstijlfactoren. Dit kan blootstelling aan lawaai zijn, maar ook over eetgedrag, drinkgedrag, roken, stressgevoeligheid, medicatiegebruik, chronische aandoeningen, virale infecties en de mate waarop iemand fysiek actief is.

4,2 miljard euro

Berekeningen tonen aan dat tinnitus de maatschappij jaarlijks 4,2 miljard euro kost aan directe en indirecte kosten, volgens UHasselt. “Hoewel sommige mensen weinig hinder ondervinden, is er ook een grote groep die door tinnitus werkonbekwaam worden of mentale gezondheidsproblemen krijgen. Met de resultaten van dit uniek onderzoek willen de onderzoekers aanbevelingen aanreiken. Als blijkt dat fysieke activiteit helpt tegen de ontwikkeling van tinnitus, kan dit een extra stimulans zijn om het sporten te stimuleren. Dat moet helpen om patiënten beter te begeleiden en de maatschappelijke kost te drukken.

De vragenlijst kan je hier invullen. Doe je mee?

tinnitus citizenscience project.png

  • DELEN :
Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.