TINNITUS

Tinnitus en vliegen, eindelijk duidelijkheid.

Tinnitus
Karen
op 03 augustus 2022 -- 4 min. leestijd

Hoewel veel Belgen met de auto op vakantie gaan, vertrekken ook heel wat mensen met het vliegtuig naar zonnige bestemmingen. Ook in de nazomer blijkt een vliegreis populair.

De afgelopen weken kreeg ik regelmatig de vraag: “kan ik eigenlijk wel vliegen met oorklachten of tinnitus?” Ja dat kan! We moeten het echter niet onder stoelen of banken steken: een vliegreis en je oren, het beïnvloedt elkaar. Het is normaal dat je extra alert bent om te vliegen als je al met oorklachten in aanraking kwam. Lees in dit artikel alles wat je moet weten om veilig op vliegreis te vertrekken.

Vliegen is niet schadelijk voor het gehoor

De meeste patiënten ervaren minder last van hun tinnitus tijdens het vliegen. Het geluid van de motoren overstemt hun tinnitus waardoor die minder hoorbaar is.

Het geluid in de cabine kan tijdens het vliegen behoorlijk luid klinken, bijvoorbeeld tot 78dB(A) in een Airbus A321. Hoewel dit hinderlijk kan zijn, veroorzaakt dit niet direct gehoorschade. Dit neemt niet weg dat het vliegtuiggeluid vermoeiend is om naar te luisteren, voornamelijk als je een lange reis voor de boeg hebt.

Heb jij meer last hebben van de tinnitus wanneer je een tijdje in lawaai bent geweest? Na de vlucht kan dat dan ook het geval zijn. Dit is geen reden tot paniek, je tinnitus is er niet “slechter” door geworden, enkel tijdelijk luider. Als je daarna rust neemt, keert de tinnitus terug naar het oude niveau. Het is aan jou om te bepalen of je dit over hebt om naar je favoriete vakantiebestemming te reizen.

Oorpijn tijdens het opstijgen en landen

Als het vliegtuig opstijgt, neemt de luchtdruk in de cabine geleidelijk af. Tijdens de vlucht is de druk in de cabine de gehele vliegreis lager dan op de grond. Omgekeerd stijgt de druk in de cabine als het vliegtuig gaat dalen. Door deze drukwisselingen is de druk van de omgeving niet meer gelijk aan de druk in het middenoor, dit kan zorgen voor oorpijn. Gelukkig is er onze buis van Eustachius die in verbinding staat met de keel en deze drukveranderingen regelt. Zo blijft de druk in het middenoor gelijk aan de druk in de omgeving en jij pijnvrij.

Je buis van Eustachius een handje helpen, dat kan door te slikken, gapen of kauwen. Heb je een lichte verkoudheid als je gaat vliegen? Dan kan de buis van Eustachius opgezwollen zijn waardoor ze haar functie moeilijker kan uitvoeren. Het gebruik van een ontzwellende neusspray kan ervoor zorgen dat de buis van Eustachius toch haar werk kan doen.

Voel je druk op je oren tijdens het opstijgen of dalen? Probeer dan te klaren. Dit kun je doen met de valsava techniek. Sluit je mond en knijp je neus dicht, probeer vervolgens de lucht door je gesloten neus te blazen. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen ‘ploppen’. Let op: om schade aan het trommelvlies te voorkomen doe je dit voorzichtig en zacht!

Tips voor een rustige vliegreis

Het is algemeen bekend dat stress en vermoeidheid tinnitusklachten erger maken. Probeer dit te vermijden door uitgerust op reis te vertrekken. Vermijd drukte en stress door een goede voorbereiding.

Kies een stoel vooraan in de cabine. Daar hoor je het motorgeluid van het vliegtuig minder waardoor het rustiger zitten is dan achteraan.

Tip: probeer een plekje te krijgen voorin het vliegtuig, daar is het motorgeluid zachter.

Er bestaan hoofdtelefoons met tegengeluid, beter bekend als noise-cancelling headphones. Door deze te dragen wordt het veel rustiger tijdens het vliegen. Je kan met deze koptelefoons ook naar je eigen muziek of favoriete podcast luisteren zonder het vliegtuiggeluid te moeten overstemmen. Let er bij de aankoop van zo’n koptelefoon steeds op dat je voor actieve noise-cancelling kiest. Passieve noise-cancelling wil alleen maar zeggen dat je oren afgeschermd worden van geluiden van buitenaf door de koptelefoon zelf. Laat je niet vangen. Deze link toont je goede noise-cancelling headphones...

Ook oordoppen kunnen rust brengen tijdens je vlucht. Er zijn heel wat verschillende oordoppen op de markt. In dit artikel leg ik de voornaamste verschillen uit. Let er wel op dat sommige mensen bij het dragen van oordopjes hun tinnitus juist luider horen, omdat hun oren worden afgesloten. Gelukkig kan je thuis al uittesten of dit bij jou het geval is.

Wanneer vlieg ik beter niet?

Er zijn ook enkele audiologische redenen om het vliegtuig links te laten liggen. Vlieg zeker niet wanneer je:

  • minder dan 3 maand geleden geopereerd bent aan de oren.
  • minder dan 3 maand geleden een middenoorontsteking hebt doorgemaakt.
  • voor vertrek oorpijn hebt.

Overweeg je om ondanks één van bovenstaande situaties toch te vliegen? Bespreek dit zeker vooraf met je neus-keel-oorsarts. Better safe than sorry.

Heb je na aankomst op je bestemmig meer last van je gehoor? Panikeer niet, rust uit en probeer alles te doen wat je op je planning stond tijdens je vakantie. Geniet van de goede dagen, de omgeving en de “moetjes” die zijn thuisgebleven.

Goede reis!

  • DELEN :
Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.