GEHOORVERLIES

Mijn gehoor is nog goed, voor mijn leeftijd

Gehoorverlies
Karen
op 07 december 2022 -- 2 min. leestijd

Je volgde het tinnitus stappenplan en ging naar de neus- keel- oorarts of kortweg de NKO-arts. De audioloog nam een hoortest af maar hoe interpreteer je het verdikt dat daar uit komt?

Na het lezen van een smeuïg roddelblad in de wachtkamer zit je in de stoel van de neus-keel-oor arts. Die luistert naar je klacht, vraagt toelichting. Hij of zij legt met al jouw informatie een puzzel. Om die puzzel te kunnen maken is er vaak nog meer informatie nodig. Een inspectie van het oor, een check van het medicatieoverzicht, en uiteraard: de gehoortest. Deze wordt meestal ter plaatse afgenomen door de audioloog. Die neemt je mee naar een geluidsdichte ruimte en neemt gehooronderzoeken af. De restultaten van deze gehoortesten worden door de neus-keel-oor arts geïnterpreteerd en aan je toegelicht. Het verdict kan op dat moment zijn:

“je gehoor is goed, voor je leeftijd”

De schijnbaar onschuldige zin bestaat uit twee delen: “je gehoor is goed” en “voor je leeftijd”.

Mogelijke Interpretaties

Wat ik als audioloog hoor: “het gehoor is dus niet meer helemaal normaal” Wat jij hoort: “ik hoor nog goed”

Het probleem van deze verschillende interpretaties is dat er een fout beeld ontstaat.

Fout beeld

Schade aan haarcellen in ons gehoororgaan kan een grote impact hebben. Zelfs al lijkt die schade minimaal en ervaar je geen gehoorverlies. Als de haarcellen minder goed functioneren geven ze geluiden van de buitenwereld minder goed door aan de hersenen. Deze verminderde input zorgt ervoor dat het auditief deel van ons brein zo hard moet werken dat het overprikkeld geraakt. Deze overactiviteit hoor je, jouw tinnitus.

Of deze schade aan de haarcellen ontstond door de leeftijd, blootstelling aan te veel lawaaiof nog een andere oorzaak maakt geen verschil. Wist je dat haarcelschade de meest voorkomende oorzaak van tinnitus is?

Blijven zoeken naar de oorzaak

Jouw eigen interpretatie, namelijk dat je gehoor nog goed is, zorgt ervoor dat je ervan uit gaat dat de oorzaak van je tinnitus niet het gehoor kan zijn. Hierdoor begint de zoektocht weer van vooraf aan. Een zoektocht vol teleurstellingen. Een zoektocht die handenvol geld kost.

Het is pas wanneer je de zoektocht naar de oorzaak laat rusten dat je de tocht naar rust kan aanvatten.

Rust terugvinden volgt op het laten rusten van de oorzaak

Deze tocht naar rust houdt in dat je jouw hinder van het tinnitus geluid gaat aanpakken waardoor je:

  • geen last meer hebt van dat rotgeluid
  • niet meer aan tinnitus moet denken
  • terug kan genieten van het leven

Ik begeleid je graag naar deze doelen met het speciaal ontwikkelde Silence Your Tinnitus traject. Dit is een online begeleidingprogramma voor iedereen die op zoek is naar een hands-on tinnitus-aanpak gebaseerd op wetenschappelijke evidentie. Lees hier meer over Silence Your Tinnitus en schrijf je in.

  • DELEN :
Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.