TINNITUS

Stilte in het feestgedruis

Tinnitus
Karen
op 04 december 2023 -- 4 min. leestijd

In de aanloop naar de feestdagen leven we toe naar een tijd van gezelligheid, samenzijn en feestvreugde. Voor wie leeft met tinnitus, hyperacusis of misofonie vormt deze tijd van het jaar soms een echte uitdaging. De overvloed aan geluiden, drukte en festiviteiten kan het omgaan met geluid nog extra moeilijk maken. In dit artikel bekijken we hoe je op een bewuste manier kunt omgaan met tinnitus tijdens de feestdagen.

Achtergrondlawaai maakt moe

Tijdens de feestdagen lijkt het alsof de wereld in een kakofonie van geluiden verandert: vrolijke kerstliederen, het knisperen van inpakpapier, lachende kinderen, pruttelende kookpotten en feestelijke bijeenkomsten. Deze overvloed aan geluiden kan overweldigend zijn. Al deze geluiden verwerken, dat vraagt om een inspanning. Overmatige luisterinspanningen zorgen op hun beurt voor extra last van tinnitus en gevoeligheid voor geluid.

Bewust omgaan met de inspanning die al dat geluid vraagt, is essentieel. Hierbij enkele tips om bewust met deze luisterinspanning om te gaan.

  • Kies je omgeving zorgvuldig: Achtergrondlawaai en een slechte akoestiek kunnen het extra lastig maken om anderen te verstaan. Sta je zelf in voor de organisatie van een feest of bijeenkomst? Kies dan zorgvuldig je locatie en beperk het aantal gasten. Ook eens de feesttafel gedekt is, kan je een slimme plek kiezen om te zitten. Ga met je rug tegen een muur zitten, zo krijg je geen geluiden van achter je te verwerken.
  • Gebruik hoorhulpmiddelen: Hoe beter het signaal waarnaar je luistert, hoe minder vermoeidheid je het wellicht ervaart. Heb je een hoorapparaat? Draag dit dan zeker. Vind je de instelling niet goed? Ga langs bij jouw audicien in het hoorcentrum. Zo kunnen de instellingen van jouw hoorapparaten nagekeken worden. Misschien kan de audicien de instellingen nog optimaliseren voor drukke omgevingen. Dit navragen is zeker de moeite waard.
  • Plan rustmomenten in: Zorg voor momenten van rust tussen sociale activiteiten. Dit geeft je auditieve systeem de kans om te herstellen van de vele prikkels die het te verwerken kreeg.

Luidere tinnitus door omgevingslawaai

Wordt jouw tinnitus luider wanneer je in een luide omgeving bent? Dan heb je mogelijks te maken met reactieve tinnitus. Dit fenomeen doet zich voor wanneer externe geluiden je tinnitusgeluid lijken te versterken. Tijdens de feestdagen, waar geluiden vaak in overvloed aanwezig zijn, kan het begrijpen en beheren van reactieve tinnitus van groot belang zijn.

  • Informeer je naasten: Leg aan familie en vrienden uit wat tinnitus is en hoe het je beïnvloedt. Dit vergroot het begrip en kan leiden tot een rustiger feestseizoen waarin jij je meer ondersteund voelt.
  • Ontspanningsoefeningen: Specifieke ontspanningsoefeningen zoals mindfulness en diepe ademhaling kunnen helpen bij het verminderen van stress, wat op zijn beurt de reactieve tinnitus kan verminderen. Neem af en toe de tijd om te pauzeren en bewust te ademen, vooral wanneer de omgeving erg luid is.
  • Zoek professionele hulp: Als reactieve tinnitus je aanzienlijk belemmert, overweeg dan professionele hulp van een gespecialiseerde audioloog of therapeut. Zij kunnen je helpen om vaardigheden en technieken te ontwikkelen om met reactieve tinnitus om te gaan.

Conclusie

Hoewel tinnitus en overgevoeligheid voor geluid tijdens de feestdagen een extra uitdaging kan vormen, is het belangrijk om te onthouden dat er manieren zijn om de impact ervan te verminderen. Door bewuste keuzes te maken kun je nog steeds genieten van de feestelijke periode zonder de last van overmatig geluid. Het vinden van de juiste balans tussen deelname aan festiviteiten en het zorgen voor je eigen welzijn zal je helpen om de feestdagen met een positieve mindset te beleven.

De feestdagen zouden een tijd van vreugde en samenzijn moeten zijn, zonder dat tinnitus je ervan weerhoudt volop te genieten. Als je merkt dat tinnitus tijdens deze periode een uitdaging vormt, overweeg dan professionele begeleiding om de rust te vinden die je verdient.

Als gespecialiseerd audioloog sta ik klaar om je te begeleiden bij het beheren van tinnitus, hyperacusis en misofonie. Zet de stap naar een geluidsvrij en zorgeloos leven tijdens de feestdagen. Neem vandaag nog contact op voor meer informatie over de therapieaanpak of plan een gratis adviesgesprek in via: https://www.audiks.be/adviesgesprek

Laat tinnitus je feestvreugde niet belemmeren; ontdek hoe je weer volop kunt genieten van deze speciale tijd van het jaar!

  • DELEN :
Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.